Biologiske fakta.

Valpen födes ”blind og döv”. Øyne og ører åpnes først etter det 12 døgnet. Valpen behøver ikke annet enn tispemelk i de 3 förste ukene. Normalt skal tispen nå kaste opp halvfordøyet mat til valpene. Menneskets foring gjør likevel at valpene sjelden blir så sultne at tigge-adferden utløses. Derfor er det forholdsvis sjelden vi ser en tispe kaste opp mat til valpene sine. Avvenningen skjer gradvis når valpene er 6-8 uker gamle.

Tennene kommer omkring 4 uke. Disse melketenner felles ved 4 månedersaldren, og de permanente fortennene viser seg. Hjørnetennene og jekslene kommer senere.

 

Løpetiden.

Løpetiden kommer normalt fra 6 mnd alder til 1 år. Løpetiden varer i ca 3 uker (21 dager)

 

Drektighet.

Tispens drektighetstid er ca 63 døgn, men hon kan valpe både 5 dager før og 5 dager etter. En fødsel kan ta 8-10 timer. Dverghunder og raser med såkalte unartulige proporsjoner kan få betydelige problemer som ofte slutter med keisersnitt.

 

Innbilt drektighet.

Falsk drektighet er ingen unormal foreteelse. Tispen oppfører seg på alle måter som om hon skulle ha hatt valper. Hon kan få veer, gjøre i stand sengen sin, og kan ta til seg forskjellige ting som hon vokter over som valper. Hon får melk i pattene, og kan i nödfall fungere som amme for morløse valper. En tispe med falsk drektighet skal ha mindre mat og mosjoneres rolig, men flere ganger om dagen.

Tenner & Bitt.

Fullt utviklet har hunden 42 skarpe tenner, fordelt på 12 fortenner 4 hjørnetenner, 16 premolarer og 10 molarer. Hunden har forskjellige bittstillinger. Saksebitt og tangbitt er de naturlige bittformene. Men flere raser skal likevel i henhold til sin standard ha underbitt. Dette er vanlig blant de rund og kortskallade rasene. Hunder kan også ha overbitt.

 

Muskler & Bevegelser.

Musklene består av muskelstråder som er festet til de forskjellige delene av skjelettet med bindevevsbånd. Musklene fungerer ved sammentrekninger. De musklene som strekker seg et ledd ved sammentrekkninen kalles strekkemuskler. De som bøyer leddene kalles for bøyemuskler. Hvert enkelt ledd har både strekke- og bøyemuskler.

Hunden beveger seg i forskjellige gangarter: gang, trav, galopp. Ved gang og trav flytter hunden iblant samme sides ben fremover samtidig, såkalt passgang. Grunnen kan vare at hunden hviler når den går i passgang. Hunden skal kunne bevege seg ubesværet i alle gangarter. Det påpekes i extriöre sammenhenger at hunden er en ”traver”, og det legges kun vekt på denne gangarten. Men i praktisk arbeid er det vesentlig at hunden lett kan tilpasse alle sine gangarter etter forholdene-den bør ta seg fram med minst mulige forbruk av krefter.

 

Stell av hunden.

Valpen deler ikke altid husfolkets mening om hvor det er mest passende liggeplassen er. Valpens förste netter tilbringes som oftest på soveværelset. Risikoen er at denne plassen blir permanent. Det må ikke være trekk på liggeplassen- derfor er det ikke bra å velge en plass nær en ytterdør. Dessutom blir hunder som har tendens til å vokte enda mer på vakt, og de bjeffer lettere, om de plasseres ved inngangen til ”hiet”.

 

Liggeplass.

Innetemperaturen gjør at hunder med kraftig pels helst vil ligge et sted der det er svalt. Må hunden utholde seg utendørs i hundhus eller ha en luftegård med adgang til et hundrom, er det viktig at inngangen er konstruert trekkfri. Ligger hunden i et uoppvarmet hundehus skal det vare godt isolert og tilpasset hundens størrelse, slik at den kan varme opp hundehuset med egen kroppsvarme. I luftegården skal det også finnes et ex liggebord. Er det vått å kaldt er det dessuten ikke bra for hunden å ligge på bakken- akkurat som vi mennesker kan den få revmatiske plager.

 

Kontroller hunden.

Hunden skal fra den er valp trenes i å bli inspisert i munn, ører, øyne, poter pels osv. Du selv skal også vete hvordan den friske hunden ser ut. Studer din friske hunds oppførsel og vaner. Hvor mye den spiser og drikker. Hvor ofte den gjør fra seg, og farge og konsistens på avføringen. Det er Faktisk svært viktig å holde øye med dette hver dag. Du kan raskt få gjort nåe med ex urinveisinfeksjon hvis du med engang oppdager at hunder har rødfarget urin, eller öyenblikklig ta forholdsregler mot mageinfeksjoner hvis du ser at hunden har løs avføring.

Hundens kroppstemratur er ca 38 grader.

Hjerteslagene kjennes på venstre side ved nedre forpart av brystkassen. Hundens hjerte slår uregelmessige slag 60-120 ganger/min. Hunden puster ca 10-30 ganger/min under hvile. Peser hunden er den varm og svetter på denne måten. Hunder har ikke svettekjertler på kroppen, bare nåen få mellom tredeputene. Hunden skal regelmessig sees over. Om du oppdager uregelmessigheter i tide, er det my lettere å gjøre noe med dem. Du kan hindre at hunden lider unødig, og også spare en del vetrinärutgifter.