HD - en velkjent og fryktet konsept.

HQ - et viktig, men dessverre fremdeles ukjent begrep i Norge.

Innavl - ofte referert til som linjeavl, et fint ord for innavl.

Arvemassegraden - et tall som blir informert, men hva skal det være og hva betyr det?

 
La oss starte fra scratch.
Vi vet alle at hofteleddet har en enorm innvirkning på hundens bevegelser.  Den enorme kraften som er presset med ermet hans er overført til resten av kroppen gjennom hofteleddet.  Siden hofteleddet er et kuleledd, er det bevegelse i alle retninger, noe som er nødvendig for hunden å flytte mønsteret, men det betyr også at dersom hoftekulen ikke passer inn i hofteskålen, begrenser bevegelsesmønstret seg betydelig.  Det sier seg selv at det passer, muskulatur og leddbånd må være i orden i hundens hofter.  Det er dessverre raser, spesielt meget aktiv rase eller våre svært store og tunge raser, der variasjoner i hofteleddet som resulterer i svært smertefulle tilstander.  Det er det vi kjenner som hofteleddsdysplasi = HD.

Inntil nå hadde vi et veldig godt verktøy for HD, nemlig en HD-indeks.  Dette er en indeks som er beregnet i forhold til hvordan hele familien ser i HD.  Så det er et tall som må uttrykke hvordan denne linjen se ut i HD.  Dette tallet kan være misvisende, siden det ikke er alle som blir røntget - for ikke å snakke om å få resultater registrert hvis de er dårlige.  Det kan gi en "feil" indeks.  Hovedsak si at hvis en hund for eksempel.  har 24 barn, hvorav bare 7 er røntgenfotografert, så er det først en liten del til lav index fra - og hvis du deretter videre anholde noen av bildene og ikke sende dem til karakter fordi du kan se de er dårlige, så gi  det er et galt bilde av denne linjen indeksen.

Forskning med HD:
I forbindelse med et forskningsprosjekt for pyrenærhunde hvor du vil sammenligne ulike metoder for å vurdere HD, kom det fram at vurderinger på de ulike målemetodene var svært forskjellige.  Det er en subjektiv karakter du får.  I England var det et poeng system som ble brukt i Sveits hadde et spesielt tallsystem, som førte til HD nivå og i Tyskland ble målt i henhold til FCI reglene.  Det viste seg at det var faktisk store forskjeller, selv med identiske røntgenbilder.

Disse veterinærer som er HD evaluatorer er medisinske sensorer.  Og selvfølgelig når det er en subjektiv vurdering, understreker de ulike studier og helse prognoser.  Det spiller en del egne vurderinger og erfaring inn.  Dermed spiller det ingen rolle om dysplasi var medisinsk, traumatisk, på grunn av tidligere betennelse eller arvelig.  Der sto hundeeier med bare en poengsum fra en HD-dommer - som hadde personlige erfaringer med spesifikke degenerasjon av hofteleddet.

En avl forening imidlertid mye større interesse i den arvelige enn hva hunden har pådratt seg i forbindelse med mulig underernæring eller tidligere sykdom.  Avl organisasjoner er bare interessert i den arvelige HD diagnoser.  Men hvordan gjør du da nettopp dem?

Hvorfor ble disse HD takstmenn i og sammenlignet bilder fra besteforeldre, foreldre, søsken, onkler og tanter, etc. For å finne en måte å måle hofteleddet, slik at den arvelige disposisjonen kan være separert.  De ønsket da et nummer eller en poengsum som ikke var relatert til noen påført misdannelser i hofteleddet.  Du måtte ha en mer teknisk måling av hofteleddet.  En hip res = HQ

Den måler hofteleddet, er ikke helt ny.  Mange av oss kjenner Norberg vinkel, et mål på hofteskålens dybde og lårbenshodet beliggenhet i hofteskålen.  Du pleide å ha Piel, som også var et mål for hofteskålens dybde.  I USA har det PenHip, som også er en faktisk måling av hvor mye subluxsation er i hofteleddet.  Dette er noen av de målbare metoder som benyttes, hvor subjektive dommer har ingen innflytelse.

HD sakkyndige har vurdert meget kritisk hvordan dette kunne løses.  Å bytte til ren måling og helt utelukke HD karakterer betydde at de ikke kunne gjøres.  Det avhenger av hva den er for.  Karakterene kan være lavere enn målinger og vice versa.  Derfor måtte de i avl formål større studier.  Enten å bruke det ene eller det andre, kommer som sagt an på hva du har å bruke den.

For å utvikle målemetoder for å bestemme forholdet HQ, hadde tilbrakt mange HD-opptak - som åpenbart bør tas med samme teknikk.  Disse bildene ble funnet i gamle arkiver i HD bedømmere.  Derfor er det også mulig å ha en HQ i foreldre og besteforeldre som er faktisk ikke mer.  Siden krever imidlertid en enhetlig x-ray teknikk, vil det blah.  USA bety en meget stor endring i de enkelte veterinærer, fordi de ikke er vant til denne typen disponering av hunden i for evaluering.  De må være kledde, som vi er pålagt av FCI registrert.  Dette hjelper datateknologi på bildene eksisterte.  De kan bli avklart og endres slik at alle bildene ble uniform.  Deretter følger selve målingen.  Ved hjelp av datamaskin målt bekken bredde, hip bolle dybde, plassering av lårbenshodet i hoften, etc. Disse tallene er lagt inn i HQ formelen og deretter gir forholdet HQ.  Så hip kvalitet.

Utviklingen av denne indeksen tallet var basert på målinger fra alle disse røntgenbilder, og drev også de samme bildene vurdert av HD sakkyndige.  At du hadde denne store materialet, hvor foreldre, besteforeldre og andre familiemedlemmer var tilgjengelige, gjorde at det i forbindelse med målinger og vurderinger kunne komme opp med hva som var arvelig og hva som var oppdragelsen betinget, slik at HQ var en ren antall arvelighet. Dette kalles i veterinær vitenskapelig språk et utvalg indeks.

Ved å søke etter spesifikke målepunkter, kom de opp til seks mål, som var unik i avl og arvelighet.  Alle de andre målingene kan ikke endre indeksen nummer.

Man kan fastslå følgende HQ

Første  Du får en verdi - en indeks nummer - som har en høy objektiv verdi og er reproduserbare

Second  HQ bestemmes av formen og overlapping av felles og ikke gjennom sekundære skader

Tredje  Målingen er laget kun fra arvelig detaljer

Fjerde  HQ er et relativt tall, en indeks nummer.  1,0 betyr at det beste og 0,8 betyr f.eks. 80% hip kvalitet.  Skalaen er åpen slik at tallet 1 i noen få tilfeller kan forekomme.

Femte  HQ er en betydelig forbedring av avl av det som takstmenn betegner HD

Som tidligere nevnt, er skalaen åpen.  Det er for eksempel veldig stor forskjell på bildene hvor hunden er HD fri.  Det kan også oppstå hos hunder med HQ over de første

Under begrepet arvelighet innser du hvor sterke de ulike elementene avgjør det genetiske materialet.  Det er derfor behov for, hvor mye du skal legge i de ulike målingene.

Nyere estimater indikerte at hvis du bruker HD-sensorer vanlige rangeringer, får du en arv nivå på 0,27 - dvs. 27%.  Så du kan med den "gamle" HD vurderinger forvente en sikkerhet på 27% hvis i avl bare brukt dette verktøyet.

HQ kontrast, har en viss arvelighet av 0,60 - dvs. 60%.  Det er klart at her er alle eksogene forhold eliminert og bare tok hensyn til genetisk.  At vi ikke drar opp til 100% viser også at HQ ikke viste en 100% garanti for HD frie hunder avle HD frie valper.  Selv om vi bruker HQ som verktøy.
Men her må man konkludere med at selv om det er nødvendig å fastsette mer avlsdyr for å komme nærmere en optimal avl prognose, så det er klart at HQ er et uunnværlig verktøy i avlsprogram på grunn av høy grad av arvelighet.

Praktisk anvendelse av HQ:
HQ er bestemt av punktene i håndleddet, og bare fra hva som er arvelig.  HQ kan ikke brukes til medisinske formål og er ikke forberedt på det.  HQ er bare et tall til bruk i avl. Hvis du er interessert i å få en medisinsk vurdering av en runde, deretter en vanlig HD karakter uunnværlig.  Derfor brukes både tall.
HQ 0,94 =, HD = gratis
Dette betyr at hip er 94% av ideelle for avl formål og at hip er enda fri for sykdomsrelaterte dysplasi.  En oppdretter bør lene seg mot HQ verdi, mens eieren må se på de medisinske opinion.  Forskjellen mellom HQ og HD viser tydelig at en genetisk få gratis hip kan godt ha ervervet dysplasi av eksterne faktorer.  Motsatt, en hund med dårlig HQ, altså.  dårlig arve eiendom, har også hatt en slik en optimal oppvekst som ikke utvikler dysplasi. Imidlertid vil det være opplagt at det er lettere å få en HD-fri hund en hund med en høy HQ - dvs. hofteledskvalitet - enn å få en HD-fri hund en hund med en dårlig HQ.
Det har som mål nå av denne forskningen at vi er avl må ha HD erstattet med HQ - og dermed forbedre våre hunder hofteledskvalitet.  Det er viktig at vi ikke bare avle fra en HD karakter.
HQ Metoden har flere raser vist seg å gi fantastiske resultater.  Det handler om flere jakt-og andre store raser.  Den tilsynelatende suksessen har vist seg kraftig i avlsarbeidet her.
Enhver ny statistikk imidlertid være vitenskapelig begrunnet, fordi det burde bare ha en framtid dersom det er noe som virkelig hjelper og ha suksess.  Derfor også bare tiden vil vise om HQ kan ha den dominerende effekten av St. Bernard.  Ingenting er sikkert - og det er vanskelig å spå, spesielt om fremtiden - men alt snakk, men at vi bør snu blikket i den retningen.

 
Innavl og genetisk materiale grad.

Vi starter med den første, er det enkleste.  En innavlprosent er beregnet basert på hvordan de to foreldrene er relatert til hverandre.  Det er en enkel prosent regning.
En av de fire dermed 25%.  Dette anses som under normale omstendigheter 5 generasjoner tilbake.  Det er hva i £ anbefale en innavl koeffisient på 6,25% - noe som ville tilsvare fetter / kusine parring.  Men hvis du bruke halvparten søsken parring innavl satsen vil være 12,5%.  Dette forutsetter at de to andre besteforeldre har ingenting å gjøre med hverandre.

Et gen om nivå, er også en figur som blir opplyst.  Den ideelle her, kan jeg ikke svare på det, men jeg kan forklare hvordan den vises.  Har hunden f.eks.  En innavl sats på 7,5% og en tispe innavl rate på 5%, da deres "total innavl grad" være 12,5 og genomet nivå til å være 12,5 / 2 = 6,25.  Hva du trenger dette nummeret til og hvordan du bruker det, har jeg ennå ikke funnet ut.  Dessuten er det sier noe om hvor nær paret i de to linjene sammen. Det betyr ikke at det ikke er innavl i denne paringen.  Innavl kan godt være 0% selv om det er en høy grad av genetisk materiale.  Så hvis nummeret skal brukes til noe, bør det følges opp med angivelse av innavl koeffisient av de to foreldrene separat.


Kilde:
  1. HQ,  ein Mass für Hüft-Qualität, af Dr. Reiner Beuing, Giessen Tyskland

  2. Studie zur Hüftqualität Belgischer Schäferhunde, af Reiner Beuning, Nina Janssen og Peter Pracht. Giessen Tyskland

  3. Aaron's Gesundheit - Die Gelenke. Brasberg-retriver.de